A A tekstgrootte:

Samenwerking met onderzoekscohorten

De Nederlandse Hersenbank werkt samen met diverse onderzoeksprojecten, ook wel cohorten genoemd. Aan deze onderzoeken kunnen personen tijdens hun leven deelnemen. De onderzoekers benaderen deelnemers met de vraag of zij hersendonatie via de Nederlandse Hersenbank willen overwegen. Op deze manier kan men gegevens die tijdens leven zijn verzameld combineren met informatie die alleen door hersendonatie verkregen kan worden. Dit is zeer waardevol voor het onderzoek naar diverse hersenziekten.

NHB-Psy

NHB-Psy is het aparte donorprogramma van de NHBNHB-Psy, het aparte donorprogramma van de NHB voor psychiatrische ziekten, werkt samen met vijf universitair medische centra in Nederland (UMC Utrecht, Amsterdam UMC, Radboutumc Nijmegen en Erasmus MC Rotterdam) om de klinische cohorten die daar gevestigd zijn te benaderen voor hersendonatie. Het verzamelen van hersenweefsel van goed gediagnosticeerde personen is zeer belangrijk, omdat psychiatrische ziekten nog steeds veel vragen oproepen die op dit moment nog onvoldoende beantwoord kunnen worden. Op de pagina van NHB-Psy ziet u welke cohorten betrokken zijn bij het project en vindt u andere uitgebreide informatie.
Meer informatie

Onderzoek naar de mogelijkheid om dementie te voorkomen door intensieve vaatzorg.

preDIVA

Een hoge bloeddruk, suikerziekte en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen niet alleen tot hart- en vaatziekten leiden, maar ook de kans op dementie verhogen. Het project preDIVA wordt uitgevoerd vanuit het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en onderzoekt de mogelijkheid om dementie te voorkomen door intensieve vaatzorg. De deelnemers zijn onderzocht tussen 2006 en 2015. Nu het onderzoek afloopt worden de deelnemers benaderd met de vraag of zij hersendonor willen worden.
Meer informatie

Het VUmc Alzheimercentrum is een diagnostiek- en behandelcentrum voor dementie

Alzheimercentrum Amsterdam

Het Alzheimercentrum Amsterdam is een diagnostiek- en behandelcentrum voor dementie, met als focus dementie op jonge leeftijd. De betrokken specialisten richten zich op de optimale diagnose en behandeling en op baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Alleen personen met de ziekte van Alzheimer kunnen zich via  Alzheimercentrum Amsterdam registreren als hersendonor bij de NHB.

Meer informatie

Het VUmc Alzheimercentrum is een diagnostiek- en behandelcentrum voor dementie

100-plus onderzoek

Vanuit het Alzheimercentrum Amsterdam wordt ook het 100-plus onderzoek uitgevoerd. In veel families komt dementie veel voor. Er zijn echter ook families waarin veel mensen zeer oud worden zonder een spoor van dementie. De onderzoekers willen antwoord op de vraag; 'wat gaat er goed bij mensen die ouder worden dan 100 jaar en geen dementie ontwikkelen?' Uiteindelijk moet dit leiden tot manieren om de hersenen te beschermen tegen dementie.
Meer informatie