A A tekstgrootte:

De Nederlandse Hersenbank voor Multiple Sclerose

NHB – MS

De Nederlandse Hersenbank voor Multiple sclerose (NHB-MS) is onderdeel van de Nederlandse Hersenbank en richt zich specifiek op hersendonoren met MS en controledonoren.

MS is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel en treft in Nederland meer dan 17.000, vaak jonge mensen. Dankzij jarenlang onderzoek is er voor sommige vormen van MS inmiddels remmende medicatie beschikbaar maar genezing is helaas nog niet mogelijk.

Om erachter te komen wat er precies misgaat in de hersenen bij mensen met de diagnose MS  is het belangrijk om onderzoek te kunnen uitvoeren. Dit kan door middel van post-mortem hersenonderzoek (onderzoek na overlijden). De NHB-MS speelt een belangrijke rol in het faciliteren van dit MS-onderzoek.

De vraag vanuit de onderzoekswereld bij de NHB is op dit moment groter dan het aanbod dat de NHB kan bieden. Daarbij komt dat het ziektebeeld bij MS op verschillende manieren tot uiting komt. Daarom is het belangrijk om MS zo breed mogelijk in de hersenen te kunnen onderzoeken. Hiervoor is veel menselijk hersenenweefsel nodig. Hoe meer onderzoek er gedaan kan worden, des te dichterbij we bij de oplossing voor MS komen.

MS-Onderzoek

Onderzoek aan MS-hersenweefsel maakt het mogelijk om de biologische verschillen tussen MS-hersendonoren in kaart te brengen. Zoals bijvoorbeeld het verschil in cellulaire samenstelling van de MS-ontstekingen en het verschil in expressie van genen in die verschillende celtypen.

Door vervolgens biomarkers (Biomarkers zijn verschillende kenmerken die kunnen worden gebruikt om de voortgang van een ziekte of aandoening te identificeren) te identificeren voor deze veranderingen in het hersenweefsel, met behulp van post-mortem MRI of door bepalingen in bloed of hersenvloeistof, kunnen deze verschillen tussen patiënten tijdens het leven worden bepaald en vervolgd. Hierdoor kan de prognose en behandeling in de toekomst toegespitst worden op de individuele patiënt.

Meer informatie

Heeft u vragen over NHB-MS? Wij beantwoorden deze graag! U kunt ons bellen of een bericht sturen naar [email protected]. Via de registratiepagina kunt u voor uzelf of een andere persoon een informatiepakket aanvragen. 

'De Oplossing zit in de Hersenen'

De Nederlandse Hersenbank geeft samen met Stichting MS Research een DVD uit. De DVD geeft een beeld van het werk van de Hersenbank, speciaal met betrekking tot de hersenaandoening multiple sclerose (MS). Stichting MS Research heeft de DVD tevens op YouTube geplaatst, deze is hier te bekijken.

Wilt u de DVD graag per post ontvangen? Laat het ons a.u.b. weten middels eeDvd over MSn bericht per brief, e-mail of telefoon. Onze contact gegevens vindt u hier. Voor het toesturen van de DVD vragen wij administratie- en verzendkosten ad € 5,00. 

 

De NHB-MS wordt mede mogelijk gemaakt door:

       logo moves

NHB-MS