A A tekstgrootte:

Symposium Depressie & Geluk

15 september 2011

Symposium Depressie & Geluk

Symposium Depressie & Geluk 

Op donderdag 15 september 2011 vierden wij het 25 jarig bestaan van de NHB met een symposium met als thema ‘Depressie & Geluk’. Het symposium werd gehouden in de sfeervolle Oosterhuiszaal van de Rode Hoed in Amsterdam. De zaal zat tjokvol met een zeer geïnteresseerd en gemêleerd publiek van jong tot oud. 

Symposium Depressie & Geluk
 
Na de officiële opening door Theo Mulder, de directeur instituten van de KNAW, volgde het forum, waarvoor bezoekers van tevoren vragen over Depressie en Geluk konden inbrengen via onze website, waarbij veel vragen werden afgevuurd op de forumleden. Moderator Damiaan Denys en forumleden Eric Ruhé, Dick Swaab en Meike Bartels beantwoordden de vragen op een leuke, heldere manier.
 

‘Geluksprofessor’ Ruut Veenhoven bevestigde dat geld alleen niet gelukkig maakt en dat ‘levensvaardigheid’ minstens zo belangrijk is. De meeste Nederlanders zijn gelukkig. Dat blijkt uit het rapportcijfer dat ze geven in antwoord op de vraag ‘Hoe tevreden of ontevreden bent u tegenwoordig met uw leven als geheel?’ Nederland scoort gemiddeld een 7,9 en dat is hoog in vergelijking met andere landen waar dezelfde vraag gesteld is. Ter vergelijking: in Zimbabwe is het gemiddelde slechts een 3.9.

  Geluksprofessor Ruut Veenhoven

Meike Bartels is geluksonderzoeker en is betrokken bij het Nederlands Tweelingen Register. Zij behandelde de individuele verschillen in geluk aan de hand van tweelingonderzoek met als conclusie dat geluk een samenspel van genetica en omgeving is. Eeneiige tweelingen blijken in hun geluksbeleving meer overeen te komen dan twee-eiige tweelingen. 

  Meike Bartels is geluksonderzoeker en is betrokken bij het Nederlands Tweelingen Register
Inge Huitinga het belang van de Hersenbank  

Na de pauze benadrukte Inge Huitinga het belang van de Hersenbank en introduceerde zij de volgende sprekers.

De neuropathologen Wouter Kamphorst, Paul van der Valk en Annemieke Rozemuller bespraken praktijkvoorbeelden met behulp van afbeeldingen van hersenmateriaal. Door het wetenschappelijk onderzoek met post mortem hersenweefsel ontstaat meer inzicht in de werking van de hersenen, hetgeen de ontwikkeling van therapieën voor de behandeling van aandoeningen als de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, multiple sclerose en psychiatrische ziektebeelden dichterbij brengt. De macroscopische en microscopische bevindingen van de neuropatholoog kunnen klinische diagnoses als depressie en dementie, die tijdens het leven zijn gesteld, aanvullen of verrijken. 

Neuropatholoog Wouter Kamphorst   Neuropatholoog Paul van der Valk   neuropatholoog Annemieke Rozemuller

Zangeres Jara Holdert zorgde voor een sfeervolle muzikale omlijsting door op ingetogen wijze haar repertoire te vertolken en cabaretier Freek de Jonge besloot de avond met zijn eigen kijk op bovengenoemde onderwerpen, wat bij het publiek natuurlijk voor de nodige hilariteit zorgde.

Zangeres Jara Holdert   Cabaretier Freek de Jonge

Het symposium eindigde later dan gepland, maar we kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond.

Dit symposium is mede mogelijk gemaakt door KNAW, het Nederlands Herseninstituut en de Stichting tot Ondersteuning van de Hersenbank

Symposium Depressie & Geluk