A A tekstgrootte:

Onderzoek naar sociaal terugtrekgedrag

31 juli 2017

Onderzoek naar sociaal terugtrekgedrag

Onderzoek naar sociaal terugtrekgedrag

Onderzoekers van het VUmc (Amsterdam), UMC Utrecht en het LUMC (Leiden), zijn op zoek naar deelnemers voor een onderzoek naar “sociale terugtrekking” bij de ziekte van Alzheimer en schizofrenie.

Wie kan deelnemen?

  • Mannen en vrouwen tussen de 50 en 75 jaar, met een beginnende ziekte van Alzheimer
  • Mannen en vrouwen tussen de 18 en 40 jaar, met de diagnose schizofrenie
  • Gezonde controlepersonen tussen de 50 en 75 jaar
  • Gezonde controlepersonen tussen de 18 en 40 jaarAchtergrond

Vaak lijken de symptomen van psychiatrische en neurologische ziektes op elkaar en is het niet duidelijk welke diagnose gesteld moet worden. Een voorbeeld van een symptoom dat bij verschillende psychiatrische en neurologische aandoeningen voorkomt is ‘sociale terugtrekking’.

Sociale terugtrekking komt onder andere voor bij mensen met de ziekte van Alzheimer, maar ook bij schizofrenie.

Wat houdt het onderzoek in?
In dit onderzoek kijken de onderzoekers naar meetbare kenmerken van sociale terugtrekking. Ook meten zij het denkvermogen van de deelnemers. Door middel van dit onderzoek verwachten ze symptomen van schizofrenie en de ziekte van Alzheimer beter te begrijpen en te onderscheiden. Dit kan de diagnose en behandeling vergemakkelijken. Zij hebben gekozen voor 2 belangrijke ziektes die op veel gebieden verschillen, maar juist op het gebied van sociale terugtrekking op elkaar lijken.

Uw deelname bestaat uit 3 bezoeken aan het onderzoekscentrum, die bij elkaar opgeteld ongeveer 16 uur duren. Hierbij worden vragenlijsten afgenomen en eenmalig bloed geprikt. Ook worden er 2 MRI scans (hersenfoto’s) genomen en 2 EEG onderzoeken gedaan om hersenactiviteit te meten.

Krijgt u een vergoeding voor deelname? 

  • €122 bij deelname aan alle 3 de bezoeken + tot maximaal €22 verdiensten met MRI-taakjes
  • Reiskosten

Interesse?
Laat het hen weten!
Heeft u interesse om deel te nemen of heeft u vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op via prism@umcutrecht.nl of 088-7559547, of kijk op de website. 

Onderzoek naar sociaal terugtrekgedrag