A A tekstgrootte:

'MS Out-of-the-Box Grant' naar de Nederlandse Hersenbank

24 oktober 2017

'MS Out-of-the-Box Grant' naar de Nederlandse Hersenbank

Stichting Klimmen tegen MS (MoveS) en Stichting MS Research reiken vandaag de ‘MS Out-of-the-Box Grant’ ter waarde van EUR 100.000,- uit aan dr. Inge Huitinga, directeur van De Nederlandse Hersenbank, voor onderzoek naar het begin van een MS-ontsteking.  

Huitinga: “Microglia zijn kleine hersencellen die afvalstoffen in de hersenen opruimen. We vermoeden dat microglia clusters, kleine lokale ophopingen van enkele cellen, het eerste stadium van een MS-ontsteking vormen.”

Het unieke aan deze grant is dat vernieuwend ('Out of the box’) MS onderzoek nu eindelijk kan plaatsvinden. Daarnaast is de toekenning van de grant uniek doordat de definitieve keuze uit vier onderzoeken is gemaakt door de mensen die hebben deelgenomen aan de evenementen van MoveS zoals Klimmen tegen MS en ArenA MoveS. MoveS is een fondsenwervend initiatief dat zich inzet voor een MS-vrije wereld.

MS Out-of-the-Box grant

2017 is het eerste jaar dat de ‘MS Out-of-the-box Grant’ wordt uitgereikt. De grant is door MoveS in samenwerking met Stichting MS Research in het leven geroepen om vernieuwend onderzoek naar MS mogelijk te maken, met als uiteindelijk doel een MS-vrije wereld. In samenwerking met Stichting MS Research zijn onderzoekers opgeroepen een onderzoeksvoorstel in te dienen voor de grant.  

Patiënten aan het woord

Uniek aan de grant is dat de toekenning is geschied door de vele deelnemers aan de evenementen van MoveS. Deelnemers aan Klimmen tegen MS en ArenA MoveS hebben zelf gestemd welk van de vier onderzoeksvoorstellen hen het meest aansprak. Zo krijgen de mensen die direct of indirect getroffen zijn door MS – patiënten en hun naasten- een stem in de reis naar een MS-vrije wereld. Het onderzoek naar microglia clusters kwam als duidelijke favoriet uit de stemming naar voren. 

“Deze aanpak is voor ons van groot belang”, zegt Edwin van Wijngaarden, mede-oprichter van MoveS. “Op deze manier geven wij de mensen wie het aangaat, patiënten, familieleden en andere betrokkenen, direct een stem in de eindbestemming van alle donaties, het onderzoek naar een MS-vrije wereld. Zij hebben zich het afgelopen jaar ingezet om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS. We zijn er dan ook trots op dat ze zelf kunnen beslissen waar dat geld uiteindelijk naartoe gaat.”

Stap naar genezing van MS

Thomas Sanders, mede-oprichter van MoveS vervolgt: “Het onderzoek van dr. Inge Huitinga is veelbelovend omdat het zich richt op de voorfase van MS. We hopen dat het onderzoek indicatoren van de ontwikkeling van MS aan het licht brengt en daarmee een belangrijke stap zet in het genezen en uiteindelijk voorkomen van MS.” 

'MS Out-of-the-Box Grant' naar de Nederlandse H...