A A tekstgrootte:

Inge Huitinga, bijzonder hoogleraar Neuroimmunologie

1 april 2019

Inge Huitinga, bijzonder hoogleraar Neuroimmunologie

Dr. I. Huitinga (1960) is benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Neuroimmunologie, in het bijzonder de pathologie van multiple sclerose', aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ) bij het Swammerdam Instituut voor Levenswetenschappen (SILS). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting MS Research en gevestigd door het Nederlands Herseninstituut (NIN-KNAW). Huitinga combineert de leerstoel met haar functie als directeur van De Nederlandse Hersenbank en groepsleider Neuroimmunologie bij het Nederlands Herseninstituut.

Inge Huitinga onderzoekt de immunologische afweer in de hersenen. Daarbij is de focus vooral gericht op de ziekte multiple sclerose (MS). Aan de hand van hersenweefsel van hersendonoren van de Nederlandse Hersenbank bestudeert haar groep de moleculaire en cellulaire factoren die ten grondslag liggen aan MS. Centraal hierbij staat de vragen hoe MS-ontstekingen verschillen tussen MS-patiënten en hoe deze verschillen samenhangen met verschillen in ziektebeloop, hormonen, geslachtsverschillen, en erfelijke eigenschappen. Ook richt Huitinga zich op het vinden van aanknopingspunten voor de ontwikkeling van therapieën om het ontstaan van MS-ontstekingen te voorkomen en de ziekte te stoppen.

Als hoogleraar gaat Huitinga tevens de werking van het afweersysteem in de hersenen onderzoeken door de interactie tussen verschillende soorten hersencellen te bestuderen in twee typen ziektebeelden: MS als bekende ontstekingsziekte van de hersenen en psychiatrische ziektebeelden waarin de rol van afweersysteem wordt beschreven maar nog onduidelijk is, zoals depressie, bipolaire stoornis, en schizofrenie. Daarnaast zal ze de nieuwste inzichten in de neuroimmunologie overbrengen op de nieuwe generatie studenten en toekomstige onderzoekers

Over Inge Huitinga
Huitinga studeerde biologie aan de VU, en promoveerde op een immunologisch onderwerp aan het VUmc. Sinds 1996 is zij verbonden aan het Nederlands Herseninstituut. Vanaf 2006 is ze directeur van de Nederlandse Hersenbank en leidt ze de Neuroimmunologie-onderzoeksgroep. Huitinga verzorgt onderwijs aan bachelor- en masterstudenten van de UvA, VUmc, ErasmusMC en UMCG. Ook begeleidt ze als (co)promotor verschillende promotieonderzoeken. 
Huitinga leidde tussen 2012 en 2017 een NWO-groot project om een Hersenbank voor psychiatrische ziektebeelden op te zetten. Ze verwierf de afgelopen tien jaar tal van grote subsidies en publiceerde in diverse toonaangevende tijdschriften. 

 

Inge Huitinga, bijzonder hoogleraar Neuroimmuno...