A A tekstgrootte:

Hersenen voor wereldwijd baanbrekend onderzoek naar multiple sclerose

28 maart 2013

Hersenen voor wereldwijd baanbrekend onderzoek naar multiple sclerose

De Nederlandse Hersenbank (NHB) heeft een indrukwekkende collectie van meer dan 5000 blokjes hersenweefsel van 182 multiple sclerose (MS) patiënten die in de afgelopen 17 jaar zijn overleden. Deze blokjes hersenweefsel bevatten de afwijkingen die MS veroorzaken en daarom zeer waardevol zijn voor wetenschappelijk onderzoek naar geneesmiddelen tegen MS. Omdat deze stukjes weefsel nog niet goed waren geanalyseerd konden deze stukjes hersenweefsel nog niet worden uitgezonden naar onderzoekers. Dankzij de donatie van de Vrienden Loterij van 365,000 euro konden wij deze unieke en uitgebreide collectie analyseren en ontsluiten voor MS onderzoekslaboratoria wereldwijd.

Nu, bijina drie jaar na de start van dit project, zijn alle blokjes hersenweefsel van 152 van de 182 MS patienten die bij de Nederlandse Hersenbank ter obductie kwamen, volledig geanalyseerd. Van 34 MS patienten worden de weefselblokjes nu geanalyseerd.

De eerste gekarakteriseerde blokjes hersenweefsel zijn sinds begin 2011 al naar meer dan 30 MS projecten wereldwijd gegaan voor baanbrekend onderzoek naar MS!

 

Hersenen voor wereldwijd baanbrekend onderzoek...