A A tekstgrootte:

Ervaringen van nabestaanden

20 februari 2023

Ervaringen van nabestaanden

Hoe hebben nabestaanden het proces rondom hersendonatie van hun dierbare ervaren? Nabestaanden van een hersendonor hebben hun ervaring voor ons opgeschreven. "We waren en zijn trots op hem dat hij dit zo heeft gedaan. Dat is de reden dat we het hier kort willen vertellen."


"Onze broer had besloten zijn hersenen te willen doneren om verder onderzoek naar MS mogelijk te maken. Hij had ons dit vooraf laten weten en wij respecteerden zijn wens. Vervolgens hebben we telefonisch en per mail contact gehad met de Hersenbank om te bespreken hoe het dan zou gaan. Wat moesten we doen als hij zou overlijden? Wat konden we verwachten? Iedere keer, met elke vraag werden we uitgebreid en met alle rust te woord gestaan. We voelden ons echt vrij om te vragen. We hadden een telefoonnummer en zijn inschrijfnummer.

Toen onze broer overleed hebben we de Hersenbank gebeld. Er werd ons verteld hoe hij zou worden opgehaald (een onopvallende overbrengauto van Rouwservice Nederland), en hoeveel tijd we nog met hem zouden hebben tot hij werd opgehaald.. zo'n 2 uur. We konden zo rustig afscheid nemen. De volgende dag werden we bericht dat hij naar het uitvaartcentrum zou worden gebracht. We waren nieuwsgierig en keken of we konden zien waar het was gebeurd. Wij konden niets zien. De uitvaartverzorgers hebben hem in een door ons uitgekozen kist opgebaard, en vertelden dat zij het wel hadden kunnen zien, omdat ze er alert op waren. Vervolgens hebben we op de "gebruikelijke" manier afscheid kunnen hebben en de rouwdienst en uitvaart gehad. Het heeft voor ons ons rouwproces niet in de weg gestaan. We waren en zijn trots op hem dat hij dit zo heeft gedaan. Dat is de reden dat we het hier kort willen vertellen." 

Ervaringen van nabestaanden