A A tekstgrootte:

Bijzondere prijs voor NHB-MS onderzoeker

29 november 2023

Bijzondere prijs voor NHB-MS onderzoeker

Gisteren, 28 november, mocht Aletta deze prestigieuze prijs in ontvangst nemen in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een jonge, getalenteerde onderzoeker in het veld van multiple sclerose (MS)-onderzoek. 

De prijs is vernoemd naar wijlen Rogier Hintzen, de oprichter MS Centrum ErasMS, en werd uitgerijkt in het bijzijn van zijn familie. De prijs wordt dan ook mogelijk gemaakt door de steun van de familie Hintzen, het Erasmus MC en de Erasmus MC Foundation

Het is een eerbetoon aan het belangrijke werk van Rogier Hintzen en tegelijkertijd een aanmoediging voor jonge MS-onderzoekers die dit werk voortzetten. 

Aletta is onderzoeker bij het Nederlands Herseninstituut en tevens werkzaam bij de Nederlandse Hersenbank voor MS (NHB-MS), waar ze het gedoneerde MS-weefsel karakteriseerd en advies geeft aan de wetenschappers die dit weefsel aanvragen voor hun onderzoek. 

Ook met haar eigen onderzoek bekijkt Aletta MS-weefsel van mensen met MS die hun hersenen hebben gedoneerd aan NHB-MS, mede mogelijk gemaakt door financiering van Stichting MS Research. Daarin bestudeert ze ophopingen van afweercellen, waarvan ze vermoedt dat die het startsein geven voor het ontwikkelen van een MS-laesie. Daarnaast bestudeerde ze ook weefsel van mensen met MS waar geen laesies zitten. Met geavanceerde kleuringen en elektronenmicroscopie zag ze dat hier al enkele veranderingen in de zenuwbanen te zien zijn, o.a. dat de beschermende myeline-laag minder compact om zenuwuitlopers heen gewikkeld zit. 

Met dit onderzoek hoopt Aletta aanknopingspunten te vinden voor hoe een MS-laesie ontstaat zodat dit hopelijk in de toekomst gestopt of zelfs voorkomen kan worden. Aan enthousiasme en toewijding voor onderzoek ontbreekt het haar niet. De toekenning van deze prijs is een bijzondere erkenning van dit werk en stimulans om daar vooral mee door te gaan. 

Lees verder over de onderzoeken van Aletta op de website van Stichting MS Research:

-"Op zoek naar de start van een MS-laesie"

-"Meer energiefabriekjes en minder compact myeline"

Bijzondere prijs voor NHB-MS onderzoeker