A A tekstgrootte:

Over NHB-MS

 

De Nederlandse Hersenbank voor Multiple sclerose (NHB-MS) is onderdeel van de Nederlandse Hersenbank en richt zich specifiek op hersendonoren met MS en controledonoren.

MS is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel en treft in Nederland ca. 25.000 mensen. Dankzij jarenlang onderzoek is er voor sommige vormen van MS inmiddels remmende medicatie beschikbaar maar genezing is helaas nog niet mogelijk.

Om erachter te komen wat er precies misgaat in de hersenen bij mensen met de diagnose MS is het belangrijk om onderzoek te kunnen uitvoeren. Dit kan door middel van post-mortem hersenonderzoek (onderzoek na overlijden). De NHB-MS speelt een belangrijke rol in het faciliteren van dit MS-onderzoek.

De vraag vanuit de onderzoekswereld bij de NHB is op dit moment groter dan het aanbod dat de NHB kan bieden. Daarbij komt dat het ziektebeeld bij MS op verschillende manieren tot uiting komt. Daarom is het belangrijk om MS zo breed mogelijk in de hersenen te kunnen onderzoeken. Hiervoor is veel menselijk hersenenweefsel nodig. Hoe meer onderzoek er gedaan kan worden, des te dichterbij we bij de oplossing voor MS komen.

 

MS-Centrum NHB-MS

De NHB-MS is een van de vier MS Centra in Nederland, waar toponderzoek naar de ziekte MS wordt gedaan. Deze MS centra krijgen hiervoor structurele financiële steun van de Stichting MS Research. Lees hier meer over de Stichting MS Research en lees hier meer over de MS Centra in Nederland.

 

Meer informatie

Heeft u vragen over NHB-MS? Wij beantwoorden deze graag! U kunt ons bellen of een bericht sturen naar [email protected]. Via de registratiepagina kunt u voor uzelf of een andere persoon een informatiepakket aanvragen.

 

'De Oplossing zit in de Hersenen'

De Nederlandse Hersenbank geeft samen met Stichting MS Research een DVD uit. De DVD geeft een beeld van het werk van de Hersenbank, speciaal met betrekking tot de hersenaandoening multiple sclerose (MS). Stichting MS Research heeft de DVD tevens op YouTube geplaatst en is hier te bekijken. Mocht u de film liever op DVD bekijken dan kunt u deze hier bestellen:

Bestel hier uw dvd

Na ontvangst van de administratie- en verzendkosten ad € 5,00 krijgt u de DVD toegestuurd. Overboeking t.n.v. Netherlands Institute for Neuroscience, Deutsche Bank NL33DEUT54.69.00.054, o.v.v. MS-DVD en uw naam en adres.

 

Over NHB-MS