A A tekstgrootte:

AI-taalmodel geeft nieuwe inzichten in de ontwikkeling van hersenziekten

14 maart 2024

AI-taalmodel geeft nieuwe inzichten in de ontwikkeling van hersenziekten

Een nieuw AI-taalmodel signaleert klinische symptomen in medische samenvattingen en koppelt deze aan hersenweefsel van donoren van de Nederlandse Hersenbank. Dit levert nieuwe inzichten op in de ontwikkeling van het individuele ziekteproces en draagt bij aan een beter begrip van veel voorkomende misdiagnoses van hersenziekten. Het model kan in de toekomst mogelijk helpen om nauwkeuriger diagnoses te stellen.

Bij veel hersenziekten worden de onderliggende moleculaire veranderingen in de hersenen vaak slecht begrepen, wat het lastig maakt om nieuwe behandelingsmogelijkheden te ontwikkelen. Het onderzoeken van deze moleculaire mechanismen is extra uitdagend omdat de relatie tussen de daadwerkelijke afwijkingen in het weefsel en de symptomen van de patiënt vaak erg complex is. Sommige symptomen komen bijvoorbeeld voor bij meerdere aandoeningen, en het klinisch beeld kan sterk variëren van patiënt tot patiënt, wat resulteert in een aanzienlijk percentage verkeerde diagnoses (tot 30 procent). Inzichten verkregen door een nieuw ontwikkeld AI-taalmodel kunnen hier in de toekomst mogelijk verandering in brengen.

Bij de Nederlandse Hersenbank is hersenweefsel opgeslagen van meer dan 5000 hersendonoren met een breed scala aan verschillende hersenziekten. Wat de Nederlandse Hersenbank uniek maakt is dat zij, naast het weefsel met bijbehorende zeer precieze neuropathologische diagnoses, ook de medische geschiedenis en het ziektebeloop met de symptomen van de donoren hebben vastgelegd. Deze schat aan gegevens was echter nog niet kwantificeerbaar omdat deze volledig als tekst is uitgeschreven, waardoor deze symptomen niet aan de moleculaire veranderingen in de hersenen kon worden gerelateerd.

Inge Huitinga en haar team van de Nederlandse Hersenbank in het Nederlands Herseninstituut hebben de krachten gebundeld met Inge R. Holtman en haar team van het Universitair Medisch Centrum Groningen om deze informatie te kunnen ontsluiten met behulp van een nieuw AI-taalmodel. Dit classificatiemodel maakt het mogelijk om de tekst van de medische dossiers te analyseren en vooraf gedefinieerde symptomen te detecteren. Daarnaast hebben zij een tweede AI-predictiemodel ontwikkeld om daadwerkelijk diagnoses te kunnen stellen op basis van het klinische beeld.

Klik hier voor de gehele tekst over dit onderwerp waarin Inge Huitinga en Inge Holtman meer uitleg geven.

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door funding van de Stichting Vrienden van het Herseninstituut.

 

AI-taalmodel geeft nieuwe inzichten in de ontwi...