A A tekstgrootte:

Hersendonatie en orgaandonatie

Hersendonatie en orgaandonatie zijn twee verschillende zaken. Wanneer u hersendonor bent, doneert u na overlijden uw hersenen om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor registreert u zich bij de Nederlandse Hersenbank (NHB). Wanneer u orgaandonor bent, doneert u na overlijden organen en/of weefsels die getransplanteerd kunnen worden in patiënten. Hiervoor registreert u zich bij het Nationale Donorregister (https://www.donorregister.nl). Wanneer u orgaandonor bent, doneert u dus niet automatisch ook uw hersenen. Indien u uw hersenen wilt doneren, moet u bij de NHB registreren.

Het is mogelijk om uzelf te registreren bij zowel de NHB (als toekomstig hersendonor) als bij het Nationale Donorregister (als toekomstig orgaandonor).

Klik op onderstaande onderwerpen voor meer informatie over de combinatie van hersendonatie en orgaandonatie.

De nieuwe donorwet voor orgaan- en weefseldonatie

Vanaf 1 juli 2020 geldt de nieuwe donorwet voor orgaan- en weefseldonatie. Vanaf dan komt iedereen in Nederland in het Donorregister te staan. Voor meer informatie hierover, zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/orgaandonatie-en-weefseldonatie/actieve-donorregistratie.

Dit betekent niet dat iedereen in Nederland ook automatisch hersendonor is. Om hersendonor te worden moet u zich nog steeds apart registreren bij de NHB.

De nieuwe donorwet heeft geen invloed op eventuele hersendonatie via de NHB. Als u geregistreerd bent als hersendonor bij de NHB blijft deze registratie gewoon bestaan, ongeacht hoe u geregistreerd staat in het Donorregister voor orgaan- en weefseldonatie.

U bent hersendonor én orgaandonor

Als u zowel hersendonor als orgaandonor bent en het na overlijden mogelijk is om uw organen te doneren, dan zal de NHB zich terugtrekken en de hersendonatie niet door gaan. Met het doneren van organen redt u immers direct een mensenleven. 

Echter, in niet alle gevallen is orgaandonatie mogelijk, dit is afhankelijk van bijvoorbeeld doodsoorzaak en leeftijd. Voor meer informatie hierover, zie: https://www.transplantatiestichting.nl/publicatie_page/2-2-wanneer-is-orgaandonatie-wel-en-niet-mogelijk.

Als de orgaandonatie niet mogelijk is, kan de hersendonatie plaatsvinden. Ook hersendonatie is in enkele gevallen niet mogelijk. Meer informatie hierover, leest u hier

Als orgaandonatie niet mogelijk is, is het in sommige gevallen wel mogelijk om na de hersendonatie nog weefsels, zoals huid en hartkleppen, te doneren. Voor meer informatie hierover, zie: https://www.transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/modelprotocol/deel-2-weefseldonatie/2-donorherkenning-1/2-2-algemene-contra-indicaties. De behandelend arts dient deze procedure in gang te zetten maar het kan op dezelfde plek plaatsvinden als waar de hersendonatie plaatsvindt, namelijk in het Amsterdam UMC (locatie VUmc) te Amsterdam.

U bent hersendonor én orgaandonor, maar hersendonatie heeft uw voorkeur

Als u zowel geregistreerd staat bij het Donorregister én bij de NHB en uw voorkeur gaat uit naar hersendonatie via de NHB, dan is het helaas op dit moment nog niet mogelijk om dit op een ‘officiële’ manier aan te geven bij het Donorregister.

Wij adviseren onze hersendonoren om hun wens goed kenbaar te maken bij hun naasten en behandelend artsen. Zij kunnen na het overlijden van de hersendonor handelen zoals gewenst.

 

Hersendonatie en orgaandonatie